неделя, 6 януари 2013 г.

Ммм... вкусно!

Обичам коледните и новогодишните празници! И винаги с вълнение ги очаквам! Именно тогава се събираме всички вкъщи за повече време и въпреки различните поводи за сядане на масата :) все се налага да приготвям нещо или за следобедна закуска, или за десерт. Тази година (всъщност вече миналата :D) си припомних две позабравени икономични и лесни, но вкусни рецепти.

Мързелив щрудел

Необходими продукти:                                    
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша олио
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 чаена чаша едро смлени или нарязани орехи
  • 1/2 пакетче канела 
  • 5-6 средно големи ябълки - обелени и настъргани
  • пудра захар за поръсване отгоре 
Начин на приготвяне:
В подходящ съд на ръка се разбиват яйцата със захарта, към тях на тънка струйка се прибавя олиото, а след това пресятото брашно, в което предварително се разбърква содата за хляб. Добавят се ябълките, орехите и канелата (Вече се разбърква с лъжица). Сместа се изсипва в намаслена тава и се пече в умерено загрята фурна. Готовият сладкиш още топъл се поръсва с пудра захар. (За по-голям ефект от пудрата захар може да се приготви захарна глазура - към пудрата захар се добавя на тънка струйка вряла вода до получаването на гъста каша, с която се залива изстиналият сладкиш.)

Селски сладкиш

Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия или настъргани портокалови/лимонови кори
  • пудра захар за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта. Към тях постепенно се прибавят млякото, олиото и брашното, в което предварително е разбъркан бакпулверът. Накрая се добавя ванилията. Сместа се изсипва в намаслена тава и се пече в умерено загрята фурна. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар